piątek, 29 kwietnia 2016

Szparagi w szynce dojrzewającej z jajkiem sadzonym i parmezanem

Opiszę w dwóch słowach: śniadanie mistrzów! :)


Składniki (na 1 porcję):
- 4 szparagi
- 2 plastry szynki dojrzewającej (np. prosciutto, parmeńskiej)
- 1 jajko
- parmezan 
- masło
- pieprz

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy wygiąć szparaga, a złamie się w odpowiednim miejscu).
Do wysokiego garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i wkładamy szparagi na stojąco, tak aby górne końcówki nie były pokryte wodą (są bardzo delikatne, więc ugotują się na parze). Szparagi gotujemy al dente ok 5 minut od zagotowania, następnie wyjmujemy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą. 
Szparagi owijamy szynka (po dwa na jeden plaster), następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie smażymy jajko sadzone na maśle.
Szparagi w szynce wykładamy na talerz, na szparagach układamy jajko, posypujemy je odrobiną pieprzu, posypujemy płatkami parmezanu.

delikatna jajecznica ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni, nie można tego nie wykorzystać! na pierwszy ogień w tym roku poszła szybka jajecznica ze szparagami z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ten ostatni sprawi, że jajecznica będzie puszysta, kremowa i lekka. Pycha!

Składniki (na dwie porcje):
- 5 szparagów
- mała cebula
- 6 jaj
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka masła
- sól, pieprz

Odłamuję zdrewniałą część szparagów (wystarczy wygiąć szparaga, a przełamie się we właściwym miejscu), myję je, kroje na ok 2 centymetrowe kawałki i wkładam do garnka z osoloną wodą. Gotuję je 2 minuty (od momentu zagotowania), następnie przelewam bardzo zimną wodą.
Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, następnie dodaję szparagi i smażę 3 minuty. W tym czasie jajka wbijam do miseczki, dodaję sól, pieprz i lekko je roztrzepuję. Jajka dodaję na patelnię i smażę na niewielkim ogniu często mieszając. Gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję dodaję jogurt naturalny i smażę jeszcze chwilę ciągle mieszając.
Podaję z pomidorami i szczypiorkiem. Smacznego!

młode ziemniaczki pieczone z czosnkiem i ziołami

Pieczone ziemniaki mogą spokojnie zastąpić mi cały obiad, uwielbiam je! Najfajniejsze jest to, że za każdym razem mogą być całkiem inne pod względem smaku. Wszystko zależy od tego jakich przypraw użyjemy i w jaki sposób je pokroimy :) U mnie dziś pierwszy raz w tym sezonie młode ziemniaczki z dużą ilością ziół i ząbkami czsnku pieczonymi w łupinkach, które można później wycisnąć prosto na nasze chrupiące ziemniaczki :)

Składniki:
- 8-9 młodych, małych ziemniaków jednakowej wielkości
- 6 ząbków czosnku
- dwie łyżki oliwy
- łyżeczka: majeranku, ziół prowansalskich, tymianku
- pół łyżeczki: rozmarynu, soli

Ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na połówki, wkładam do sporej miski. Dodaję całe, nieobrane ząbki czosnku.
Oliwę mieszam z przyprawami w oddzielnej miseczce. Przygotowana mieszankę wylewam na ziemniaki, dokładnie mieszam.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Piekę ziemniaki 10- 20 minut aż w środku będą miękkie, a skórka chrupiąca. 

Smacznego!

fit tarta z łososiem i szpinakiem na pełnoziarnistym spodzie

Danie idealne zarówno na obiad, kolację jak i lunch do pracy czy szkoły. 

Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pełnoziarnistej (+/- w zależności od konsystencji ciasta)
- 1 mały jogurt naturalny
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

Farsz:
- opakowanie szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju kokosowego
- 200 g łososia (u mnie warkocze)
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 jajka
- 50g sera lazur
- sól, pieprz

Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodaję więcej mąki, gdy zbyt suche- mleko. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowany olejem kokosowym spód do tarty, nakłuwam je gęsto widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

W tym czasie przygotowuję farsz:
Posiekany czosnek podsmażam minutę na oleju kokosowym, dodaję szpinak i blanszuję aż liście zmiękną. przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam na bok.
Jogurt naturalny i jajka oraz pokruszony ser mieszam rózgą na gładką masę. Dodaję sól i pieprz. 

Na podpieczone ciasto wykładam szpinak, następnie układam kawałki łososia i wylewam masę jajeczną. wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut (aż masa jajeczna się zetnie). 
Smacznego!

niedziela, 24 kwietnia 2016

Muszle makaronowe z farszem z bakłażana, kurczaka i sera lazur

Farsz jest tak pyszny, że mogłabym zjeść go prosto z patelni! :D 

Składniki (na ok 30 muszli):
- oczywiście muszle makaronowe:)

Farsz:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1 bakłażan
- 50 g niebieskiego sera lazur
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka masła do smażenia

Sos:
- puszka pomidorów krojonych
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany

W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i odrobiną oliwy, wkładamy muszle i gotujemy al'dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę bakłażana, duzimy pod przykryciem do miękkości, następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje. Zwiększamy ogień i dodajemy pokrojonego w drobniutką kostkę kurczaka. Smażymy aż przestanie być surowy. Dodajemy pokruszony ser lazur, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Mieszkamy wszystko dokładnie i zdejmujemy z ognia, aby trochę ostygło.

Przechodzimy do sosu:
Pomidory z puszki wkładamy do rondla, gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, dodajemy cukier, sól pieprz i czosnek do smaku.

Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, każdą muszlę nadziewamy farszem i kładziemy na sos.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut.

Smacznego!



wtorek, 19 kwietnia 2016

Serowe kotlety siekane z piekarnika

Do tej pory robiłam te kotlety w wersji z patelni, dziś stwierdziłam, że ser wystarczająco dodaje im kalorii, więc aby uniknąć tłuszczu upiekłam kotlety w piekarniku. I co? I nigdy więcej nie zrobię ich na patelni! :) 



Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 100 g sera żółtego
- dwie łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- czosnek granulowany (dużo), sól, pieprz, natka pietruszki (u mnie suszona)
- 1-2 łyżki mleka
- 1 jajko

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy, wkładamy do miski. Dodajemy starty na grubych oczkach ser, obie mąki, jajko, mleko i przyprawy. Dokładnie ze sobą mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcje masy formując okrągłe, spłaszczone kotleciki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzałka góra- dół), pieczemy kotlety ok 10 minut.
Smacznego!

środa, 13 kwietnia 2016

Orzechowe muffinki z Monte!



Składniki na 12 muffin:
- 300 g deseru Monte
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki łuskanych, posiekanych orzechów laskowych
- 1 jajko
- 1/4 kostki masła
- po pół tabliczki mlecznej i białej czekolady
- 2 łyżki Nutelli
- 3 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieram z cukrem i jajkiem na gładką, puszystą masę. Dodaję mleko. Rozdzielam ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodaję białą część deseru Monte, do drugiej ciemną + dwie łyżki Nutelli.

Do każdej z porcji dodaję po równej porcji mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. 

Do ciemniej porcji dodaję posiekaną mleczną czekoladę i połowę orzechów, do jasnej porcji posiekaną białą czekoladę i pozostałe orzechy. 

Blachę do muffinek wykładam papilotkami i wlewam analogicznie do deseru Monte- najpierw ciemną część ciasta, następnie jasną (po ok. łyżce.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę muffinki 20-25 minut.

Kurczak pieczony w CocaColi

Była już karkówka, przyszła pora na kurczaka. Kurczak plus Cola to mniej oczywiste rozwiązanie, ale za to jakie pyszne! Dodatkowym plusem jest to, że podczas pieczenia robi się od razu przepyszny sos do ryżu. 


Składniki:
- 4 pałki (lub dwie ćwiartki) z kurczaka
- szklanka cocacoli (oryginalnej, NIE light)
- trzy łyżki ketchupu
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- czosnek granulowany, chili, imbir, sól, pieprz
- dwie łyżki oliwy

do podania:
- ryż
- sezam

Przygotowanie kurczaka najlepiej rozpocząć dzień, lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby mięso dokładnie przeszło smakiem i aromatem przypraw.
Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W miseczce mieszamy oliwę, połowę sosu sojowego, posiekany czosnek, odrobinę chili (w zależności od tego jaki lubimy stopień ostrości, szczyptę imbiru, sól i pieprz. Gotową mieszanką nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Do rondla wlewamy Colę, ketchup, koncentrat pomidorowy i pozostałe dwie łyżki sosu sojowego. Dodajemy cukier, czosnek granulowany, chili i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Pałki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy powstałym sosem. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzałka góra-dół i pieczemy bez przykrycia 40 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem, następnie włączamy termoobieg i pieczemy aż skórka ładnie się zarumieni. 

Gotowego kurczaka posypujemy ziarnami sezamu, podajemy z ryżem.

wtorek, 5 kwietnia 2016

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym


Składniki:
- 4 spore ziemniaki
- 250 g mięsa mielonego z łopatki
- 4 duże ząbki czosnku
- duża cebula
- 200 g sera żółtego
- pęczek kopru
- 3 łyżki musztardy delikatesowej
- łyżka masła
- sól, pieprz, papryka słodka, maggi

Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę.
Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek uważając by nie zrobić dziur. Wydrążone "łodeczki" posypuję solą i pieprzem i układam na blasze do pieczenia. 

Cebulę kroję w drobną kostkę i szkle na maśle. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. NAstepnie dodaję posiekany drobno czosnek, solę i smażę wszystko aż ładnie się zarumieni. 

Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę, starty ser żółty (zostawiam trochę do posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni. 
Dokładnie wszystko ze sobą mieszam. 

Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję startym żółtym serem. Na talerzu posypuję koperkiem.

Smacznego!
 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design