czwartek, 27 października 2016

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach


Długo obserwowałam rosnący 'bum' na to śniadanie, ale nie przemawiało do mnie specjalnie. Po miesiącach zwlekania postanowiłam i ja wypróbować przepis na to cudowne, izraelskie śniadanko. I zaraz pożałowałam tych miesięcy zwlekania! PRZE-PYSZ-NE! Do tej pory nie wiem jak mogłam bezczynnie patrzeć na ten przepis przez tyle czasu! Takie jajka to świetna opcja dla wielbicieli weekendowych, leniwych śniadań, którym wydaje się, że wszystkie możliwości przygotowania jajek zostały wyczerpane. A do tego ta zabawa przy jedzeniu we dwoje, z jednej patelni bez żadnych sztućców, jedynie za pomocą kawałków chrupiącej bagietki <3

Składniki:
- puszka pomidorów pelati
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- bazylia suszona, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, chilli

do podania:
- bagietka
- szczypiorek/ świeża bazylia

Posiekaną cebulę i czosnek szklę na maśle, dodaję pokrojone pomidory razem z pozostałym sokiem. Przyprawiam ziołami, solą, pieprzem i odrobiną chilli do smaku. Czekam aż sok z pomidorów odrobinę się zredukuje. Rozsuwam pomidory i w wolne miejsca ostrożnie wbijam jajka. Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i czekam aż białko się zetnie pilnując aby żółtko pozostało płynne. 
Posypuję szczypiorkiem lub listkami świeżej bazylii, podaję w towarzystwie bagietki.

niedziela, 23 października 2016

karkówka zapiekana z ziemniakami i grzybami leśnymi

Nie wiedziałam co zrobić na obiad, miałam zamrożone surowe grzyby i ochotę na zapiekankę. I wyszło to :) Efekt był dokładnie taki jak sobie wymyśliłam - przepyszny! Danie jest dosyć ciężkie, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo. Należy nam się! :)

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl


Składniki:
- 4 plastry karkówki
- ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych
- cebula
- 6 ząbków czosnku
- 7 średnich ziemniaków
- dwie łyżki kwaśnej śmietany
- dwie łyżki masła
- kilka gałązek rozmarynu
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku
- łyżeczka musztardy
- dwie łyżki oliwy
- kostka bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY

Karkówkę dzień wcześniej marynuję: moździerzu dokładnie łączę musztardę, oliwę, pieprz czarny, kostkę bulionową KNORR, paprykę słodką i dwa ząbki czosnku. Nacieram mięso i odstawiam na całą noc (lub przynajmniej dwie godziny) do lodówki.

Ziemniaki obieram, 3/4 kroję w grube w plastry (ok 1cm) i układam na dnie naczynia żaroodpornego (nie muszą być jeden obok drugiego, ważne aby przykrywały całe dno, mogą się nawarstwiać), solę. Pozostałe ziemniaki kroję w cienkie plastry i odkładam na bok.

Na patelni mocno rozgrzewam masło i obsmażam plastry karkówki. Układam je na ziemniakach.

Na tłuszcz pozostały po smażeniu karkówki wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy Cebula się zeszkli dodaje pokrojone w spore kawałki grzyby (ja kilka najładniejszych zostawiłam, aby przed samym podaniem usmażyć je na maśle. Ładnie wyglądają na talerzu) i gałązki rozmarynu. Smażę do momentu aż woda z grzybów odparuje i dodaję śmietanę, sól i pieprz. 
Sos wykładam na plastry karkówki. Następnie układam pokrojone wcześniej pozostałe ziemniaki.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez przykrycia, ok 2h.

Smacznego <3

Ziemniaczki pieczone z cukinią i marchewką

Ziemniaki pieczone, ziemniaki gotowane, ryż, makaron, kasza.... i tak w kółko. Kojarzycie? Ile można jeść te same dodatki do obiadu? Od dziś z tym koniec! Koniec z nudą i koniec z monotonią.
A może samodzielne wege danie?
Łapcie pyszną receptę:


Składniki:
- nieduża cukinia
- 5 średnich ziemniaków
- kilka małych marchewek
- 6 ząbkow czosnku
- średnia cebula
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz

Ziemniaki dokładnie myjemy ( nie obieramy!) i kroimy na 4 części.
Marchewki obieramy i przekrajamy na połówki wzdłuż.
Cukinię kroimy w grube plastry.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i jedynie rozgniatamy nożem.
Rozmaryn siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, dodajemy rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Powinny być miękkie i zarumienione. Ja swoje warzywa piekłam ok. 40 minut.

Smacznego <3

wolno pieczone nóżki z kurczaka w whiskey

 Zabawne, nigdy nie przepadałam za udkami z kurczaka, a coraz częściej pojawiają się na blogu. Staram się odczarować to z pozoru nudne danie i zdaje się, że z dobrym skutkiem, skoro sama coraz częściej po nie sięgam :)
Tym razem  całe nóżki w dosyć nietypowej marynacie. Pieczone w nietypowej temperaturze. 
Zapraszam!

Składniki:
- 2 nogi z kurczaka
- pomarańcza
- 70 ml whiskey
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonej mięty
- sól, pieprz

Start przygotowań oczywiście dzień wcześniej:
Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Bardzo ostrym nożem nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa. 
Whiskey, miód, sos sojowy, posiekany czosnek i sok z połowy pomarańczy mieszamy, dodajemy ok pół łyżeczki soli.
Powstałą marynata nacieramy kurczaka, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni z termoobiegiem. Nóżki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy całą marynatą i obkładamy kawałkami pomarańczy z połówki, która nam została.
Pieczemy 2 godziny.

Pozostały po pieczeniu sos przelewamy do rondelka, dodajemy miętę i pieprz. Redukujemy do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec w razie potrzeby dodajemy więcej soli.
Najlepiej smakują z ryżem jaśminowym.

Smacznego <3

wtorek, 18 października 2016

Szybki makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Gdy nie ma czasu, a obiad jednak zjeść trzeba. Ha! I jeszcze zostało do pudełka na cały dzień poza domem. Geniusz, prawda? 
Zapraszam więc do mojej kuchni.

Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu fusilli
- 200 g opakowania mrożonego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 150 g gorgonzoli
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżka masła

Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Masło rozgrzewam na patelni, wrzucam posiekaną cebulkę i czosnek, smażę aż cebula się zeszkli. Dodaję szpinak, przykrywam patelnię i czekam aż się rozmrozi. 
Gdy szpinak będzie już rozmrożony zdejmuję pokrywkę i smażę aż cała woda odparuje. Następnie wlewam śmietankę, zagotowuję i dodaję rozdrobnioną gorgonzolę. Cały czas mieszając czekam aż się rozpuści. Następnie przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Ugotowany makaron dodaję na patelnię i dokładnie łączę z sosem.

Smacznego <3

poniedziałek, 17 października 2016

Sushi: futomaki i uramaki z tuńczykiem i łososiem

Kocham sushi! <3 A Wy? 
Nadeszła wiekopomna chwila i moje pierwsze podejście do tej potrawy bogów. Teraz myślę, że zwlekałam zbyt długo, bo naczytałam się strachów, że to takie pracochłonne, że trudne i albo ja jestem geniuszem i posiadam jakieś paranormalne umiejętności, albo czytałam nieprawdę. Ok, może nie jest to potrawa, którą robi się w 15 minut, ale jeżeli ktoś kocha gotować i kocha sushi, to ta miłość sprawi, że przygotowania będą miłe, przyjemne i dające ogromną satysfakcję!


Składniki: (na ok. 60 kawałków sushi)

- 400 g ryżu do sushi
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli

- 6 płatów nori
- awokado
- ogórek zielony
- sałata
- serek philadelphia
- majonez
- tykwa
- rzodkiew
- szczypior
- sezam prażony
- prażone pestki słonecznika
- sos teriyaki
- 300 g filetu z łososia*
- 300 g steku z tuńczyka*



* jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno go to skłonić do większej szczerości co do jakości produktu.

Przygotowanie ryżu:
1. Ryż wsypuję do miski, zalewam chłodną wodą i delikatnie mieszam ręką. Woda zabarwi się na mlecznobiały kolor. Wylewam ją i powtarzam czynność aż będzie zupełnie przeźroczysta.
2. Gdy woda jest przeźroczysta, a to oznacza, że nasz ryż został wypłukany, zalewam gowodą ostatni raz i pozostawiam w niej na 30 minut.
3. Ryż przesypuję do garnka z grubym dnem i zalewam wodą w stosunku 1:1 + 1/5 szklanki. Delikatnie mieszam go ręką, aby woda dotarła do każdego ziarenka. Przykrywam zagotowuję.
4. Gdy woda się zagotuję, zmniejszam ogień do minimum i gotuję ok 7 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta, następnie zdejmuję ryż z ognia i nie zdejmując pokrywki odstawiam na ok 15 minut aby mógł spokojnie się dogotować.
5. Ugotowany ryż przekładam do miski, z octu, cukru i soli robię zalewę i delikatnie mieszam ją z ryżem. Przy okazji drewnianą łyżką "kroję" ryż, aby rozbić wszystkie grudki.
6. Odstawiam do wystygnięcia. 

Przygotowanie rolek:
jest uniwersalne, niezależnie jakie składniki dodacie do środka.

1. Nori kładziemy na macie bambusowej
2. Ręce zwilżamy w zimnej wodzie
3. Bierzemy do rąk kulkę ryżu i rozkładamy cienką, równomierną warstwę na nori zostawiając od góry wolny pasek bez ryżu (ok. 5 cm)
4. Na ryżu (poziomo, ok 3 cm od krawędzi, tej bliżej nas) robimy pasmo z serka/majonezu
4a. W przypadku uramaków  nori przekrajamy na pół, następnie na całej powierzchni układamy ryż i posypujemy go sezamem, przygniatamy, aby się przykleił i rolkę odwracamy, a składniki układamy na nori. 
5. Na serku/majonezie układamy rybę (fajnie wygląda, gdy ryba i inne składniki będą trochę wystawały poza nori i ryż, wtedy boczne kawałki będą bardzo efektowne)
6. Za rybą układamy pozostałe składniki (sałata, awokado, ogórek, tykwa, rzodkiew) starając się zrobić to jak najbardziej ciasno.
7. Ewentualnie posypujemy ziarnami sezamu lub/i słonecznika.
8. Przystępujemy do zawijania: chwytamy brzegi maty, unosimy w górę i ścisło zawijamy. Polecam obejrzeć kilka filmików na youtube, bardzo sobie ułatwicie sprawę :)
8. Bardzo ostrym nożem kroimy rolki na 6 równych części.

Moje kompozycje:
Zacznę od tego, że połowę łososia i połowę tuńczyka upiekłam. Bez przypraw, łososia skropiłam tylko sosem teriyaki.
Łosoś piekł się 10 minut w 200 stopniach, tuńczyk po 3 minuty z każdej strony (trzeba koniecznie przewrócić go w połowie pieczenia).
Wszytskie inne składniki poza sałatą pokroiłam w paseczki.

I rolka: serek, pieczony łosoś, szczypior, tykwa, pestki słonecznika, po zwinięciu polane sosem teryiaki i posypane sezamem.
II rolka: majonez, łosoś surowy, awokado, sałata (mój ulubniony zestaw! cudowny w swej prostocie)
III rolka: majonez, surowy tuńczyk, ogórek zielony, rzodkiew
IV rolka: uromak: serek, pieczony łosoś, tykwa, ogórek, szczypior, pestki słonecznika

Smacznego <3

wtorek, 4 października 2016

Greckie inspiracje: Makaron z bakłażanem, oliwkami, sosem pomidorowym i smażonym serem halloumi

Halloumi to najlepszy ser ever. Zdecydowanie mój faworyt. Pochodzi z Cypru i uważany jest za perłę wśród serów śródziemnomorskich. Nic dziwnego, że polubił się z moimi kubkami smakowymi - uwielbiam kozie sery, a za owcze dam się pokroić. Halloumi to właśnie najczęściej mieszanka mleka: owczego, koziego i krowiego. Nadzienie z mięty dodaje mu świeżości i sprawia, że jest naprawdę jedyny w swojej kategorii. Aby wydobyć jeszcze więcej smaków dobrze jest potraktować go grillem, lub gorącym tłuszczem. 
Do tego niezawodny makaron, jak zwykle kilka prostych, dobrej jakości składników i kolejny grecki 'homemade' posiłek wjeżdża na stół. 


Składniki: 
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti
- 1 mały bakłażan
- garść oliwek
- 3 średnie, mocno dojrzałe pomidory
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- ser halloumi
- oregano, bazylia, tymianek, sól morska, pieprz
- oliwa z oliwek

Makaron gotujemy al'dente. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę  bakłażana, solimy i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zmniejszamy ogień i redukujemy aż cała woda odparuje. 
W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony w plastry ser na złoty kolor. 
Gdy sos uzyska pożądaną gęstość, dodajemy oliwki, zioła, pieprz i sól. 
Na patelnie dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy z sosem.
Wykładamy do głębokich telerzy, na wierzchu układamy halloumi.

Smacznego <3
 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design