fit

wtorek, 23 stycznia 2018

Kremowy sernik pierniczkowy

Przepraszam Was za to okropne, robocze zdjęcie. Sernik wcae nie miał wylądować na blogu, ale wyszedł taki sztos, że nie mam sumienia się z Wami nie podzielić. To najbardziej kremowy sernik jaki w życiu jedliście. I na jednym kawałku się nie kończy. Mówię to Wam ja - słodyczowy niejadek.


Składniki:

spód
200 g herbatników pełnoziarnistych
- 50 g masła

masa serowa
- 1 kg  dobrej jakości sera wiaderkowego 
- 200 ml śmietanki 30% 
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- łyżka miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka kakako

polewa
140 g czekolady mlecznej (ja zawsze używam Milki)
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pierniczki w kształcie gwiazdek do ozdoby


Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Herbatniki kruszę na pył, masło topię w rondelku. Następnie łączę z harbatnikami. Powinny przypominać konsystencją mokry piasek. Tak przygotowane herbatniki wyładam do tortownicy mocno dociskając.
Piekarnik nagrzewam do 180C. Podpiekam  ok. 10 minut.

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej.

Jajka ucieram z cukrem. Dodaję ser i miksuję do połączenia składników. Następnie wlewam śmietankę i ponownie łączę z pozostałą masą. Mając jednolitą (dosyć rzadką) masę serową, dodaję mód, kakao i przyrawę do piernika. dokładnie mieszam.  Piekę w temperaturze 170 C 70 minut.
Studzę w uchylonym piekarniku. Schładzam przez kilka godzin w lodówce.

Polewa:
Śmietankę podgrzewam z masłem, dodaję pokruszoną czekoladę i przyrawę do piernika.
Dokładnie mieszam. Polewam wierzch sernika i ukłądam pierniczkowe gwiazdki. 

Smacznego <3