Szybkie, słodkie, wilgotne - takie jak powinny być muffinki. Pamiętajmy o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej - to bardzo ważne. Ja dodałam kilka kropli aromatu migdałowego - szalejemy za tym smakiem, jeżeli kogoś drażni - spokojnie można pominąć.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 12 łyżeczek nutelli
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wsypuję do miski i dokładnie mieszam.
W drugiej misce łączę mleko, jogurt, olej, jajka i aromat migdałowy.
Suche składniki dodaję do mokrych i mieszam ruzgą - niezbyt dokładnie - aby pozostały grudki.
Formę na muffiny wykładam papilotkami. Na dno wylewam gotową masę, tak aby przykryła spód, następnie układam łyżeczkę nutelli i wylewam resztę masy - do 3/4 głębokości papilotek.
Piekę w 180 stopniach przez 25 minut.
Smacznego <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz