To danie to Hit przez wielkie H! Kto raz spróbuje tego obłędnego makaronu, który ugotował się podczas pieczenia kurczaka w pomidorach i śmietance, już nigdy nie będzie spał spokojnie. A kto raz zazna tego luksusu kiedy obiad robi się sam, już nigdy spokojnie nie będzie stał godzinami przy garach :)
Do sosu można dodać natkę pietruszki, świeżą bazylię, koperek, młody szpinak, czy ulubione suszone zioła. Pole manewru jest ogromne. Jeżeli od podudzi wolisz całe ćwiartki - śmiało :)
Składniki:
- 5 pałek z kurczaka
- 1/2 opakowania ulubionego makaronu (u mnie fusilli)
- +/- 400 ml śmietanki 30%
- puszka pomidorów krojonych
- 4 ząbki czosnku
- duża cebula
- pęczek natki pietruszki, garść młodego szpinaku lub inna ulubiona zielenina/ suszone zioła
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- łyżka masła
Pałki z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i śmietankę. Zagotowujemy. Dodajemy szpinak, sól i pieprz do smaku.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron i zalewamy sosem (sos powinien pokrywać cały makaron. Jeżeli sosu jest za mało - dolewamy więcej śmietanki (jeżeli nam została), lub wody. Na makaronie układamy kurczaka.
Pieczemy 1,5h w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez przykrycia.
Smacznego <3
Świetne, dodaje świeże pomidory, szczypiorek i pieczarki. Ekstra
OdpowiedzUsuń