wtorek, 28 lutego 2017

azjatycki rosół - a'la Ramen

Ramen, czyli azjatycki odpowiednik naszego rosołu. Odróżnia się od innych orientalych zup tym, że jest w nim mięso :) Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na Ramen, stąd to "a'la". Wyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło. 


Składniki:
- 3 litry wody
- ćwiartka z kurczaka
- plaster boczku
- marchewka
- pietruszka
- dwie garście suszonych grzybów mun
- korzeń imbiru
- dwie ostre papryczki
- 3 duże ząbki czosnku
- średnia cebula
- sos sojowy
- sos rybny
- sos ostrygowy
- ocet ryżowy
- sok z 1/2 limonki
- sos chilli
- pieprz biały
- szczypta cynamonu
- sól do smaku

do podania:
- jajko ugotowane na półtwardo (4 minuty od zagotowania się wody)
- makaron azjatycki (u mnie ryżowy)
- szczypiorek lub kolendra

Boczek obsmażamy na bardzo mocnym ogniu z obu stron na złoto.
Ćwiartkę z kurczaka płuczę pod bieżącą wodą i rozdzielam na dwie części. Boczek i kurczaka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i zostawiam na średnim ogniu. Łyżką zbieram szum, który powstanie.

Imbir ścieram na tarce, czosnek kroję w plasterki, z papryczki wyjmuję pestki i kroję w paseczki.

Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone wcześniej składniki.
Podsmażam uważając aby się nie przypaliły, dodaję łyżkę sosu sojowego. Jeszcze chwilę pozostawiam na patelni aż sos się zredukuje i dodaję do garnka z mięsem. 

Na suchą patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka i palę ją na ciemno brązowy kolor, na koniec smażenia dodaję łyżeczkę sosu chilli. Tak przygotowaną cebulę dodaję do garnka.

Marchew i pietruszkę kroję w słupki, grzyby mun moczę w gorącej wodzie i kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka, solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje. 

Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię widelcem, tak aby powstały włókna. Tak przygotowane mięso przekładam do miski, zalewam sosem sojowym, mieszam i odkładam na bok.

Wywar przyprawiam dwoma łyżkami sosu ostrygowego, łyżką rybnego, 1/2 łyżeczki sosu chilli, łyżką octu ryżowego, sokiem wyciśniętym z limonki, odrobiną białego pieprzu i szczyptą cynamonu. Wywar ponownie zagotowujemy. W razie potrzeby dosalamy lub dodajemy więcej sosu sojowego.

Podajemy z makaronem ryżowym, jajkiem, szczypiorkiem/kolendrą i przygotowanym wcześniej mięsem.

Smacznego <3

2 komentarze:

  1. "...grzyby mun moczę w gej wodzie..." ;DDD ale poza tym musze przetestowac przepis wyglada swietnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność :) Daj znać czy smakowało :)

      Usuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design