wtorek, 6 czerwca 2017
sernik na zimno z musem truskawkowym
Składniki (na tortownice o średnicy 24cm):
spód:
- 150 g pełnoziarnistych herbatników
- 100 g masła
masa serowa:
- 1 kg dobrej jakości sera w wiaderku
- 0,5 szklanki cukru pudru (jeżeli lubicie słodsze desery, dodajcie więcej)
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 330 ml śmietani 30%
- dwie czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody
mus:
- galaretka truskawkowa
- 250g truskawek
- łyżka curu pudru
Plus ok 15 truskawek do ułożenia na spodzie sernika i 7 do ozdoby
Herbatniki drobno kruszymy. Masło roztapiamy w rondlu. Łączymy ze sobą (ma powstać konsystencja mokrego piasku). Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociskamy i wkładamy do zamrażarki.
W tym czasie robimy masę serową. Ser łączymy z cukrem pudrem, aromatem waniliowym i rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną. Dokładnie miksujemy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i mieszamy łyżką.
Schłodzony spód wyjmujemy z zamrażarki, układamy na nim truskawki i wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, żeby lekko stężała. Potrwa to o 30 minut.
W tym czasie robimy galaretkę w 250 ml wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Truskawki wrzucamy do kielicha blendera i dolewamy schłodzoną galaretkę dodajemy łyżkę curu pudru. Blendujemy.
Tak przygotowany mus wylewamy na sernik, na wierzchu układamy truskawki i chłodzimy - najlepiej przez całą noc.
Smacznego <3
Etykiety:
bez pieczenia,
ciasto,
deser,
herbatniki,
lato,
na zimno,
sernik,
sezonowe,
truskawki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz