środa, 13 września 2017

Tarta z kurkami i kurczakiem



Składniki:

farsz:
- 200 g kurek
- mały pojedynczy filet z kurczaka
- średnia cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- pęczek natki pietruszki
- 80 g sera Pecorino Romano
- łyżka masła
- sól i grubo mielony pieprz do smaku


ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- łyżka zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, żeby miało czas choć na chwilę wylądować w lodówce.

Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wbijamy żółtko, dodajemy posiekane masło, łyżkę wody i szczyptę soli.

wszystkie składniki szybko zagniatamy, tworzymy kulkę, wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki.

W tym czasie zajmujemy się farszem:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone kurki i smażymy aż grzyby zmiękną. Można na 5-10 minut przykryć pokrywką, żeby szybciej doszły.

Gdy kurki są już gotowe dodajemy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę, sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

DO miski wbijamy jajka, wlewamy śmietankę, dodajemy posiekaną natkę i drobno starty ser. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. DOkładnie mieszamy rózgą.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na wysmarowanej masłem formie do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Ja dla pewności, żeby ciasto mi się nie podniosło, na wierzch wyłożyłam papier do pieczenia i wysypałam grochem.

tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 15 minut.

Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem, wykładamy ostudzone kurki z kurczakiem i zalewamy masą jajeczną.

Ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut (aż jajka się zetną)

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design