Z zapiekankami mamy tak, że raczej za sobą nie przepadamy. Nawet nie jestem w stanie określić dlaczego. Nie i już. Ale tutaj wpadłam po uszy i jest miłość. Mocno czosnkowa i śmierdząca gorgonzolą.
Składniki:
- 400 g ulubionego makaronu
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- dwie średnie cebule
- 100 g gorgonzoli
- 50 g mozzarelli
- 150 ml śmietanki 30%
- garść pomidorków koktajlowych
- 300 g łososia wędzonego
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w moco osolonej wodzie al'dente. Odcedzamy i prelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy zamrożony szpinak. Przykrywamy i czekamy aż szpinak się rozmrozi od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy sól, pieprz i dusimy jeszcze chwilę. Cała woda powinna odparować.
Gotowy szpinak mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do rondelka wlewamy śmietankę dodajemy pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę. Cały czas mieszamy do rozpuszczenia się serów.
Dodajemy szczyptę soli, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Wylewamy na makaron.
Na makaronie układamy kawałki łososia i połówki pomidorków koktajlowych lekko wciskając w makaron.
Zapiekamy w 200 stopniach ok 15 minut.
Smacznego <3
Świetne połączenie produktów! Zapiekanka musi być bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRównież lubię robić takie zapiekanki makaronowe z łososiem i jestem zdania, że za każdym razem wychodzą pyszne. Ja również często korzystam z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-i-salatka-makaronowa-z-warzywami/ który moim zdaniem jest dla mnie wręcz idealany.
OdpowiedzUsuń