sobota, 10 września 2016

Ziemniaczki Hasselback

Te ziemniaczki nie dość, że niezwykle efektownie wyglądają na talerzu to jeszcze jak smakują! Bardzo chrupiące z wierzchu, kremowe w środku. Do ich przygotowania możemy użyć ulubionych ziół (najlepiej świeżych) i przypraw. Sposób podania także daje wielkie pole do popisu, mogą służyć jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzą się także jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionego sosu. Do dzieła!


Składniki:
- ziemniaki (równe, o podłużnym kształcie,ilość taka, jakiej potrzebujecie)
- 2 łyżki masła (na każde 6 ziemniaków)
- kilka ząbków czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- sól himalajska
- pieprz czarny


Obrane i umyte ziemniaki nakrajamy w kilkumilimetrowe plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy bardzo uważać aby nie przekroić ziemniaka na wylot.

Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy pomiędzy plasterki w kilku miejscach w każdym ziemniaku.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy sól, pieprz i posiekane listki rozmarynu. Każdego ziemniaka smarujemy powstałą glazurą.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze ziemniaki ok godzinę.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design