środa, 30 marca 2016
Pstrąg pieczony wg przepisu Magdy Gessler z talarkami ziemniaczanymi
Składniki:
- 2 całe pstrągi
- 4 plastry cytryny
- 6 ząbków czosnku
- gałązki świeżego tymianku (ja nie miałam świeżego- zastąpiłam suszonym)
- sól, pieprz czarny
- 6 małych ziemniaków
- papryka słodka mielona, tymianek suszony, sól
- 2 łyżki oleju
Pstrągi płuczę pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.
Środek ryby oprószam solą i tymiankiem (w oryginalnym przepisie należy włożyć całe gałązki), wkładam po 3 rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach i po 2 plastry cytryny. Odstawiam na bok.
Ziemniaki obieram, kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm. wkładam do miski, dodaje dwie łyżki oleju, sól, paprykę mieloną i tymianek. dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby plastry nie nachodziły na siebie.
Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (grzałka góra- dół). Wkładam blachę z ziemniakami na najwyższy poziom. Po 10 minutach wkładam pstrągi o poziom niżej i piekę jeszcze 15- 20 minut.
Ze środka ryby wyjmuję farsz. Czosnek wyciskam z łupin i smaruję rybę z wierzchu. Jeżeli użyty był świeży tymianek, należy po posiekać i również wyłożyć na rybę.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz