Przepis na ciasto do pierogów podałam tutaj, dlatego w tym wpisie tylko o przygotowaniu farszu :)
Składniki(na ok 40 pierogów):
- 2 wędzone udka z kurczaka
- słoiczek pomidorów suszonych
- pęczek natki pietruszki
- trójkącik sera Lazur
- 1 topiony serek Hochland (prostokątny: Gouda, lub Emmentaler)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Posiekany drobno czosnek krótko podsmażam na maśle, tak aby nie zdążył się zarumienić.
Mięso z udek oddzielam od kości i kroję w bardzo drobną kostkę, dodaję do czosnku i smażę wszystko razem.
W tym czasie kroję suszone pomidory. Wkładam na patelnię do pozostałych składników.
Oba sery kruszę na mniejsze cząstki, dodaję na patelnię, zmniejszam ogień i cały czas mieszam aż sery się rozpuszczą i połączą się z farszem. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę i pieprz, w razie potrzeby dosalam.
Ostudzony farsz nakładam na cisto, które wcześniej wycięłam szklanką, zlepiam brzegi. Gotuję w osolonej wodzie z odrobiną oleju do wypłynięcia pierogów na wierzch.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz