czwartek, 31 marca 2016

Pierogi z serowym farszem z suszonymi pomidorami i kurczakiem wędzonym.

Przepis na ciasto do pierogów podałam tutaj, dlatego w tym wpisie tylko o przygotowaniu farszu :)


Składniki(na ok 40 pierogów):
- 2 wędzone udka z kurczaka
- słoiczek pomidorów suszonych
- pęczek natki pietruszki
- trójkącik sera Lazur
- 1 topiony serek Hochland (prostokątny: Gouda, lub Emmentaler) 
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- sól, pieprz

Posiekany drobno czosnek krótko podsmażam na maśle, tak aby nie zdążył się zarumienić.
Mięso z udek oddzielam od kości i kroję w bardzo drobną kostkę, dodaję do czosnku i smażę wszystko razem. 
W tym czasie kroję suszone pomidory. Wkładam na patelnię do pozostałych składników. 
Oba sery kruszę na mniejsze cząstki, dodaję na patelnię, zmniejszam ogień i cały czas mieszam aż sery się rozpuszczą i połączą się z farszem. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę i pieprz, w razie potrzeby dosalam.

Ostudzony farsz nakładam na cisto, które wcześniej wycięłam szklanką, zlepiam brzegi. Gotuję w osolonej wodzie z odrobiną oleju do wypłynięcia pierogów na wierzch. 

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design