wtorek, 5 kwietnia 2016
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
- 4 spore ziemniaki
- 250 g mięsa mielonego z łopatki
- 4 duże ząbki czosnku
- duża cebula
- 200 g sera żółtego
- pęczek kopru
- 3 łyżki musztardy delikatesowej
- łyżka masła
- sól, pieprz, papryka słodka, maggi
Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę.
Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek uważając by nie zrobić dziur. Wydrążone "łodeczki" posypuję solą i pieprzem i układam na blasze do pieczenia.
Cebulę kroję w drobną kostkę i szkle na maśle. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. NAstepnie dodaję posiekany drobno czosnek, solę i smażę wszystko aż ładnie się zarumieni.
Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę, starty ser żółty (zostawiam trochę do posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni.
Dokładnie wszystko ze sobą mieszam.
Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję startym żółtym serem. Na talerzu posypuję koperkiem.
Smacznego!
Etykiety:
faszerowane,
koper,
mięso mielone,
obiad,
ziemniaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dawno nie jadłam ziemniaków z nadzieniem, narobiłaś mi ochoty na takie :)
OdpowiedzUsuńI słusznie, bo są przepyszne :)
Usuń