środa, 13 kwietnia 2016
Orzechowe muffinki z Monte!
Składniki na 12 muffin:
- 300 g deseru Monte
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki łuskanych, posiekanych orzechów laskowych
- 1 jajko
- 1/4 kostki masła
- po pół tabliczki mlecznej i białej czekolady
- 2 łyżki Nutelli
- 3 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieram z cukrem i jajkiem na gładką, puszystą masę. Dodaję mleko. Rozdzielam ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodaję białą część deseru Monte, do drugiej ciemną + dwie łyżki Nutelli.
Do każdej z porcji dodaję po równej porcji mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam.
Do ciemniej porcji dodaję posiekaną mleczną czekoladę i połowę orzechów, do jasnej porcji posiekaną białą czekoladę i pozostałe orzechy.
Blachę do muffinek wykładam papilotkami i wlewam analogicznie do deseru Monte- najpierw ciemną część ciasta, następnie jasną (po ok. łyżce.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę muffinki 20-25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmm brzmi cudownie!
OdpowiedzUsuń