Sezon na szparagi w pełni, nie można tego nie wykorzystać! na pierwszy ogień w tym roku poszła szybka jajecznica ze szparagami z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ten ostatni sprawi, że jajecznica będzie puszysta, kremowa i lekka. Pycha!
Składniki (na dwie porcje):
- 5 szparagów
- mała cebula
- 6 jaj
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Odłamuję zdrewniałą część szparagów (wystarczy wygiąć szparaga, a przełamie się we właściwym miejscu), myję je, kroje na ok 2 centymetrowe kawałki i wkładam do garnka z osoloną wodą. Gotuję je 2 minuty (od momentu zagotowania), następnie przelewam bardzo zimną wodą.
Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, następnie dodaję szparagi i smażę 3 minuty. W tym czasie jajka wbijam do miseczki, dodaję sól, pieprz i lekko je roztrzepuję. Jajka dodaję na patelnię i smażę na niewielkim ogniu często mieszając. Gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję dodaję jogurt naturalny i smażę jeszcze chwilę ciągle mieszając.
Podaję z pomidorami i szczypiorkiem. Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz