wtorek, 19 kwietnia 2016

Serowe kotlety siekane z piekarnika

Do tej pory robiłam te kotlety w wersji z patelni, dziś stwierdziłam, że ser wystarczająco dodaje im kalorii, więc aby uniknąć tłuszczu upiekłam kotlety w piekarniku. I co? I nigdy więcej nie zrobię ich na patelni! :) 



Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 100 g sera żółtego
- dwie łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- czosnek granulowany (dużo), sól, pieprz, natka pietruszki (u mnie suszona)
- 1-2 łyżki mleka
- 1 jajko

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy, wkładamy do miski. Dodajemy starty na grubych oczkach ser, obie mąki, jajko, mleko i przyprawy. Dokładnie ze sobą mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcje masy formując okrągłe, spłaszczone kotleciki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzałka góra- dół), pieczemy kotlety ok 10 minut.
Smacznego!

1 komentarze:

  1. Wypróbowane ! Potwierdzam przepyszne ! Idealne, szybkie danie :) polecam !

    OdpowiedzUsuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design