piątek, 29 kwietnia 2016

Szparagi w szynce dojrzewającej z jajkiem sadzonym i parmezanem

Opiszę w dwóch słowach: śniadanie mistrzów! :)


Składniki (na 1 porcję):
- 4 szparagi
- 2 plastry szynki dojrzewającej (np. prosciutto, parmeńskiej)
- 1 jajko
- parmezan 
- masło
- pieprz

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy wygiąć szparaga, a złamie się w odpowiednim miejscu).
Do wysokiego garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i wkładamy szparagi na stojąco, tak aby górne końcówki nie były pokryte wodą (są bardzo delikatne, więc ugotują się na parze). Szparagi gotujemy al dente ok 5 minut od zagotowania, następnie wyjmujemy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą. 
Szparagi owijamy szynka (po dwa na jeden plaster), następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie smażymy jajko sadzone na maśle.
Szparagi w szynce wykładamy na talerz, na szparagach układamy jajko, posypujemy je odrobiną pieprzu, posypujemy płatkami parmezanu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design