Gdy nie ma czasu, a obiad jednak zjeść trzeba. Ha! I jeszcze zostało do pudełka na cały dzień poza domem. Geniusz, prawda?
Zapraszam więc do mojej kuchni.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu fusilli
- 200 g opakowania mrożonego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 150 g gorgonzoli
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżka masła
Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Masło rozgrzewam na patelni, wrzucam posiekaną cebulkę i czosnek, smażę aż cebula się zeszkli. Dodaję szpinak, przykrywam patelnię i czekam aż się rozmrozi.
Gdy szpinak będzie już rozmrożony zdejmuję pokrywkę i smażę aż cała woda odparuje. Następnie wlewam śmietankę, zagotowuję i dodaję rozdrobnioną gorgonzolę. Cały czas mieszając czekam aż się rozpuści. Następnie przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Ugotowany makaron dodaję na patelnię i dokładnie łączę z sosem.
Smacznego <3
Świetne do przekąszenia na szybko.
OdpowiedzUsuń