Składniki:
- ok 20 krewetek
- 2 torebki ryżu paraboiled
- puszka pomidorów krojonych
- kilka pomidorków koktajlowych
- 100 ml śmietanki 30%
- ok dwie szklanki bulionu
- pęczek natki pietruszki
- 100 g parmezanu
- spora cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól morska
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i oczyszczone z jelit krewetki. Przyprawiamy solą morską i pieprzem, smażymy dwie minuty z każdej strony i zdejmujemy na talerzyk.
Na patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli na patelnię dosypujemy ryż i przesmażamy chwilę aż stanie się półprzezroczysty.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i 1/2 szklanki bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż cały płyn się wchłonie. Następnie ponownie dodajemy bulion czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż będzie al'dente (z wierzchu miękki, z lekko dającym opór zębom środkiem).
Wówczas dodajemy śmietankę, pietruszkę, pomidorki koktajlowe i parmezan. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na ryżu układamy wcześniej przygotowane krewetki i przykrywamy patelnię jeszcze na 5 minut, aby krewetki mogły się nagrzać.
Smacznego <3
0 komentarze:
Prześlij komentarz