Składniki:
- 250 g filetu z dorsza
- 200 g marchewek baby
- 6-10 pomidorków koktajlowych
- pęczek natki pietruszki
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- sok z połowy pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- ok 60 g parmezanu
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle
Dorsza kroimy w podłużne kawałki.
W miseczce mieszamy składniki marynaty: sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny + sól morska i pieprz kolorowy. Marynatą zalewamy dorsza i odstawiamy na ok 30 minut
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy aż się zeszkli.
Dodajemy marchewki baby (u mnie mrożone), smażymy do momentu aż się rozmrożą i zaczną nabierać złotego koloru.
Do marchewek i cebuli dodajemy ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy chwilę razem.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła i układamy dorsza skórą do dołu (o ile wybraliśmy filet ze skórą). Smażymy na mocnym ogniu aż skórka stanie się złota. Następnie obracamy kawałki ryby i smażymy jeszcze ok minutę na drugiej stronie.
Podajemy razem z makaronem.
Smacznego <3
0 komentarze:
Prześlij komentarz