Makaron i krewetki. To nigdy nie może się znudzić. Szczególnie, jeżeli jest to chiński makaron. Azjatyckich makaronów wypróbowałam wiele: Chow Mein, Glass Noodles (ryżowy), Udon itp. Jednak Soba, z mąki gryczanej zdecydowanie jest moim numerem jeden. Sprężysty, dobrze współpracuje z pałeczkami, ładnie wygląda na talerzu i oczywiście pysznie smakuje :)
Ktoś kto rozpoczyna swoją przygodę z kuchnią azjatycką będzie musiał zostawić w sklepie trochę pieniędzy, ale większość składników, jak np. sos sojowy, rybny, ostrygowy, olej sezamowy to nie zakup na jeden obiad. Wystarczą na naprawdę długo. A gdy będą już w lodówce wystarczy tylko dokupić kilka prostych składników i orientalny, szybki obiad gotowy. U mnie wersja dla leniwych, bo z gotowej mieszanki chińskiej :)
Składniki(duuuże porcje dla 2 osób):
- pół opakowania makaronu Soba
- 20 krewetek
- 450 g mieszanki chińskiej
- garść sezamu, nasion słonecznika
- dwie łyżki oleju sezamowego
- łyżka sosu rybnego
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka sosu ostrygowego
- dwie łyżki sosu sojowego
- dwa ząbki czosnku
- łyżka masła
- pół limonki
- przyprawy: pieprz biały, imbir, czosnek granulowany, sól
Nasiona uprażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, często nią potrząsając aby się nie spaliły. Uprażone orzechy odłożyć do miseczki.
W woku, lub dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i krewetki, smażyć po minucie z każdej strony, krewetki także odkładamy na bok.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Do woka wlać łyżkę oleju sezamowego, wrzucić warzywa, smażyć na dużym ogniu aż rozmarzną, przyprawić solą (ostrożnie, sos sojowy i rybny będą słone),smażyć aż warzywa będą miękkie, ale nadal sprężyste.
Ponownie dodać krewetki i dobrze odsączony makaron. Dodać drugą łyżkę oleju sezamowego, sos sojowy, rybny i strrygowy, sok z limonki, imbir, pieprz i czosnek granulowany.
Wymieszać wszystko na mocnym ogniu. Na talerzu posypać uprażonymi nasionami słonecznika i sezamu.
Smacznego <3
W woku, lub dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i krewetki, smażyć po minucie z każdej strony, krewetki także odkładamy na bok.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Do woka wlać łyżkę oleju sezamowego, wrzucić warzywa, smażyć na dużym ogniu aż rozmarzną, przyprawić solą (ostrożnie, sos sojowy i rybny będą słone),smażyć aż warzywa będą miękkie, ale nadal sprężyste.
Ponownie dodać krewetki i dobrze odsączony makaron. Dodać drugą łyżkę oleju sezamowego, sos sojowy, rybny i strrygowy, sok z limonki, imbir, pieprz i czosnek granulowany.
Wymieszać wszystko na mocnym ogniu. Na talerzu posypać uprażonymi nasionami słonecznika i sezamu.
Smacznego <3
0 komentarze:
Prześlij komentarz