Efektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że trzeba sporo poczekać, aby cieszyć się jej smakiem, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :)
Składniki:
- 1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej)
- szklanka cukru
- szklanka soli
- ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek)
- gaza i pończocha do suszenia
Ilość cukru i soli podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso.
Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę.
Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru, wysuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w soli. Analogicznie do poprzedniej czynności zamykamy szczelnie w pojemniku, wkładamy do lodówki na 36 godzin wylewając zgromadzoną wodę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz