piątek, 5 maja 2017
Cukinia z bardzo aromatycznym, mięsnym farszem
Składniki:
- 2 równe, średnie cukinie
- 350 g mięsa mielonego z łopatki
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- łyżka sosu worcester
- dwie łyżeczki musztardy
- szczypta chili do smaku
- łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- jajko
- dwie łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- plastry mozzarelli
do podania:
-2 średnie pomidory
- kilka listków bazylii
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka oliwy
- sól morska, pieprz do smaku
Cebulę kroimy, czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek z cebulą. Podsmażamy.
W tym czasie umytą cukinie przekrajamy wzdłuż na równe połówki. Łyżką wydrążamy środek, pozostawiając centymetr miąższu z każdej strony. Wygrążone cukinie układamy w naczyniu do zapiekania i posupujemy solą. Odstawiamy na bok.
Wydrążony z cukinii miąższ kroimy na mniejsze części i dorzucamy do cebuli. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Zwiększamy ogień i smażymy aż woda z cukinii odparuje. Następnie dodajemy natkę pietruszki, jeszcze raz wszytsko mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu składników z patelni, przekładamy je, plus mięso mielone do miski, dodajemy sos worcester,
musztardę, paprykę wędzoną, chili, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką. Powinno mieć konsystencję rzadszą niż mięso na kotlety mielone.
Uprzednio przygotowane cukinie wycieramy ręcznikiem papierowym z wody, która z kich wyszła pod wpływem soli. Następnie łyżeczką nakładamy farsz.
Pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Następnie na każdej z cukinii układamy plastry mozzarelli i ponownie wkładamy do piekarnika na 5-7 minut aż ser się rozpuści.
W tym czasie pomidory siekamy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną bazylię, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku. Jeżeli trafiliście na kwaśne pomidory i efekt końcowy wykręca buzie- możecie dodać szczyptę cukru.
Smacznego <3
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz