Składniki:
- pół opakowania makaronu castellane (lub innego ulubionego)
- 150 g suszonego boczku/pancetty
- 200 g boczniaków
- 2 papryczki chilli
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 3-4 łyżki parmezanu
- pół pęczka natki pietruszki
- sól morska, grubomielony pieprz
- 2 łyżki masła
Makaron gotujemy al'dente w duzej ilości osolonej wody z łyżką oliwy.
Boczek kroimy w paski, wrzucamy na suchą patelnie i smazymy na chrupko. Mniej więcej w połowie smażenia, gdy część tłuszczu już się wytopi, dodajemy posiekane papryczki chilli. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Na tłuszcz pozostały po boczku wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy łyżkę masła i boczniaki pokrojone w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż woda z grzybów odparuje i zaczną nabierać złotego koloru.
Gdy boczniaki się zarumienią, dodajemy śmietankę i chwile gotujemy aż trochę zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki, makaron i parmezan. Wszytsko dokładnie mieszamy. w razie potrzebu dodajemy więcej soli i pieprzu.
Tak przygotowany makaron wykładamy na talerze i posypujemy przygotowanym wcześniej boczkiem z chilli.
Smacznego <3
0 komentarze:
Prześlij komentarz