niedziela, 21 maja 2017

filet z kurczaka pieczony na warzywach


Składniki(2 porcje):
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo (gotowałam ok 10 minut od zagotowania się wody)
- dwie małe cukinie
- kilka pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula
- 6 ząbków czosnku
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- liście bazylii
- dwie łyżki oliwy

- pojedynczy filet z kurczaka
marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morskai pieprz czarny mielony do smaku
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół greckich do kurczaka)


Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrajamy na dwa kotlety. 

Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki.

Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem.

Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy solą morską, pieprzem, doszucamy garść liści bazylii, skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego <3

3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno tak samo świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko 10 minut te filety? :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) filet z kurczaka nie potrzebuje wiele czasu, żeby przestać być surowym. A pieczony dłużej zacząłby być suchy

      Usuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design