Przedstawiam Wam lekki, bardzo aromatyczny obiad. Bohaterem talerza jest kurczak z bardzo orientalną, słodką nutą. Tą nutą jest cynamon i robi naprawdę dobrą robotę.
Na oddzielny akapit zasługuje też kuskus. I tutaj mój gorący apel: Nie stosujcie się do złotych rad producenta, który pozamieniał się na podniebienia z niemowlakiem! I ja się nie dziwię, że później większość osób, które znam, kuskusu nie trawi.
Na oddzielny akapit zasługuje też kuskus. I tutaj mój gorący apel: Nie stosujcie się do złotych rad producenta, który pozamieniał się na podniebienia z niemowlakiem! I ja się nie dziwię, że później większość osób, które znam, kuskusu nie trawi.
Kuskusu nie zalewamy wodą, bo ani z wody, ani z powietrza smaku nie weźmie. Bulion, rosół, pomidory, sos wytworzony podczas gotowania - to sposoby na dobry kuskus.
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1,5 szklanki kuskusu
- 6 średnich pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- średnia cebula
- papryka wędzona
- sól morska
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- oliwa do smażenia
marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki sosu teriyaki
- łyżka oleju sezamowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
Kurczaka przygotowujemy już dzień wcześniej. Filet oczyszczamy z błon i żyłek i kroimy w grube paski.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka. Wkładamy do miski, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na całą noc.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Pieczarki oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Dodaję cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję pieczarki i paprykę. Duszę pod przykryciem ok 7 minut. Przyprawiam solą, wlewam bulion, dodaję paprykę wędzoną, sos sojowy i wsypuję kaszę. Dokładnie mieszam, przykrywam i odstawiam patelnię na bok.
W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewam oliwę, wrzucam kawałki kurczaka i smażę z dwóch stron na złoty kolor (nie za długo, po 3-4 minuty z każdej strony, bo mięso zrobi się suche).
Do misek wykładam kaszę z warzywami, następnie układam kawałki kurczaka.
Smacznego <3
0 komentarze:
Prześlij komentarz