środa, 12 kwietnia 2017

Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami

Zrobiłam to danie i myślę sobie: dobrze wygląda, nieskomplikowane składniki, smaczne jak cholera, znajomi proszą o przepis. Muszę szybko wstawić na bloga. No i problem. Ściana. Mur nie do przeskoczenia. Jak to cholerstwo ładnie i zwięźle nazwać?! (pisząc to- nadal nie wiem, liczę na jakieś objawienie). Owszem, mogę napisać: łódeczki z ciasta francuskiego zapiekane z farszem z mielonego mięsa, bakłażana, papryki, pieczarek i pomidorów zapiekane z serem i sadzonym jajkiem. Ale nie zamierzam zdobyć pierwszego miejsca w kategorii 'żenada roku na blogu kulinarnym'. (zabieram się więc za pisanie przepisu i ciągle liczę na objawienie)



Składniki (na dwie porcje):
- arkusz gotowego ciasta francuskiego
- papryka czerwona
- dwie średnie cebule
- 4 duże pieczarki
- 3 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- mały bakłażan
- 300 g mielonej łopatki
- 150 g ulubionego żółtego sera
- 2 jajka
- sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, bazylia suszona,cukier
- oliwa do smażenia

Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwę i szklimy. 

Następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone w plastry pieczarki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywamy i dusimy 5 minut. 

Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy (często mieszając) aż cała woda odparuje, a bakłażan będzie miękki.

W tym czasie na osobnej patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy mięso na lekko złoty kolor. Solimy, dodajemy do smażących się obok warzyw. 

Gdy wszystkie składniki są już na jednaj patelni, dodajemy pomidory z puszki, 1,5 łyżeczki papryki wędzonej, 2/3 łyżeczki ostrej papryki, płaską łyżkę cukru, bazylię i pieprz do smaku. 

Zwiększamy temperaturę pod patelnią i smażę do odparowania całej wody z pomidorów. Ok 10 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy i przekrajamy na pół wzdłuż krótszego boku. 
Powstaną dwa mniejsze prostokąty. Każdy z ich krótszych boków łapiemy, tworzymy na końcu falbankę i zaciskamy (końcówki powinny wyglądać jak w zawiniętym cukierku). Boki naszych łódeczek zawijamy do środka.
Do tak przygotowanego ciasta francuskiego nakładamy farsz i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Po 10 minutach blachę wyjmujemy, robimy wgłębienie w farszu, wbijamy jajko i posypujemy serem. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż biało się zetnie.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design