niedziela, 23 kwietnia 2017

Szparagi z jajem sadzonym i chipsami z boczku

Celebrowanie śniadań to nasza specjalnośc. W ogóle niedziele są po to, żeby śniadanie kończyć o 12 w południe. Cieszyć się nim jak najdłużej i nigdzie nie spieszyć. A póżniej robić nic. Aż do obiadu. Więc postanowiłam właśnie przerwać robienie niczego i podzielić się z Wami przepisem na śniadanie mistrzów. Nie musicie dziękować :)

Śpieszcie się, bo sezon na szparagi nie trwa wiecznie!



Składniki:
- pęczek szparagów
- jajko (tyle, na ile macie ochotę)
- plasterki boczku dojrzewającego (tyle na ile macie ochotę)
- sól morska, grubomielony pieprz
- masło klarowane
- bagietka do podania

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy wygiąć szparaga, a złamie się w odpowiednim miejscu).
Do wysokiego garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i wkładamy na stojąco, tak aby górne końcówki nie były pokryte wodą (są bardzo delikatne, więc ugotują się na parze). Szparagi gotujemy al dente ok 5 minut od zagotowania, następnie wyjmujemy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą.

Gdy szparagi się gotują, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy plastry boczku i wkładamy do piekarnika na ok 5 minut (aż się zezłocą i będą chrupiące).

W tym czasie smażymy jajka sadzone na maśle. 

Szparagi wykładamy na talerz, na nich układamy jajko i chipsy z boczku. Podajemy z bagietką

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design