Błyskawiczny, pyszny, intensywny i bardzo, ale to bardzo wiosenny.
Dodatki możecie dowolnie modyfokować według własnego uzniania, mi do gustu mocno przypadł szczególnie intensywny camembert rozpływający się w ciepłym, aksamitnym kremie.
Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów.
- 6 niewielkich, młodych ziemniaków
- biała część sporego pora
- masło
- sól, pieprz, kurkuma, chilli, sok z cytryny do smaku
- dwie łyżki kwaśnej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 - 2 litry buliony warzywnego/ drobiowego
Do podania:
- camembert
- jajko ugotowane na półmiękko
- szczypiorek
- filet kurczaka (kroję w kostkę, przyprawiam solą i pieprzem, dodaję dwie łyżki oliwy, dokładnie mieszam i grilluje z obu stron po 3-4 minuty)
Ziemniaki obieram i kroję w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki masła i wrzucam ziemniaki. Smażę na mocnym ogniu na złoto. Przekładam do garnka i zalewam ciepłym bulionem, dodaję pokrojonego w krążki pora. Gotuję ok 10 minut aż ziemniaki i por zmiękną.
W tym czasie przygotowuję szparagi:
1. odłamuję zdrewniałe końcówki
2. dokłądnie myję ziemniaki pod bierzącą wodą
3. odkrajam główki i odkładam na bok
4. pozostałą część szparaga kroję w mniejsze części i dodaję do garnka razem z posiekanym czosnkiem
Gdy szparagi również zmiękną(5-7 minut), zdejmuję garnek z palnika i dokładnie blenduję na gładką masę.
Dodaję śmietanę, kurkumę, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli wg własnego uznania.
Ponownie blenduję do dokładnego połączenia się składników.
Podaję z pokrojonym w paski camembertem, połówką jajka na miękko, grillowanym kurczakiem i główkami szparagów podsmażonymi kilka minut na maśle.
Smacznego <3
0 komentarze:
Prześlij komentarz