wtorek, 27 marca 2018
Kwetki w czerwonym sosie na mleku kokosowym
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego
- puszka pomidorów
- łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 ostrej papryki w proszku
- łyżka startego korzenia imbiru
- dwa starte ząbki czosnku
- mała starta cebula
- łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
- dwie łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu sojowego
- 250g mrożonych krewetek
- łyżka oleju kokosowego
- ryż Basmanti i kolendra do podania
Do rondla wlewam pokrojone pomidory, dodaję cukier, sól i pieprz (strożnie z solą, sos rybny i sojowy będą słone). Mieszam i gotuję 20 minut na wolnym ogniu.
Do pomidorów wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję kolejne 20 minut.
Krewetki rozmrażam w ciepłej wodzie. Osuszam ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję starty imbir, czosnek i cebulę. Smażymy do lekkiego zarumienienia się. Dodaję krewetki, solę i smażę po minucie z każdej strony. Zalewam sosem, dodaję kurkumę, curry, kumin, ostrą paprykę, sos sojowy i rybny do smaku.
Zagotowuję i zestawiam z ognia.
Podaję z ryżem i kolendrą.
Smacznego <3
Etykiety:
azjatyckie,
curry,
krewetki,
mleko kokosowe,
obiad,
pomidory,
ryż,
sos
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz