sobota, 21 maja 2016

Sakiewki z ciasta francuskiego na dwa sposoby: brokuł-kurczak i łosoś- por

Ciasto francuskie daje nieograniczone pole do popisu i za to je kochamy. U mnie dziś szybkie sakiewki, idealne na imprezę, kolację czy obiad. A żeby nie było zbyt nudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3



Składniki: 
- płat ciasta francuskiego
- mozzarella
- jajko
- sól, pieprz
- sezam do dekoracji
- masło do smażenia
farsz I:
- połowa brokuła (ok 250 g)
- mała, pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
farsz II
- biała część pora
- 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz)

I. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy wszystko na mocnym ogniu do momentu aż mięso przestanie być surowe.

II. Pora kroimy na półkrążki, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy po będzie miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała. 

III. Ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratów. Na sześciu z nich układamy: kurczak- brokuł- rozdrobniona mozzarella, na sześciu pozostałych: por- kawałki łososia- mozzarella. Rogi każdego z kwadratów sklejamy za sobą. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy każdą sakiewkę. Posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15-20 minut.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design