Składniki (na 3-4 porcje):
- pół opakowania makaronu spaghetti
- 250 g mrożonych muli
- 20 krewetek
- 100 g pecorino romano (może być także parmezan)
- mała śmietanka 30%
- pęczek pietruszki
- łyżeczka sosu rybnego
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Posiekaną drobno cebulę szklę w rondlu na łyżce masła, następnie dodaję rozmrożone mule, sos rybny i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodaję śmietankę i gotuję często mieszając aż sos odrobinę zgęstnieje.
W tym czasie na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekany czosnek, smażę chwilę, aby wydobyć aromat i dodaję krewetki. Smażę je z każdej strony po 2 minuty. Następnie dodaję do sosu starty na drobnych oczkach ser, posiekaną tatkę pietruszki i zawartość patelni łącznie z pozostałym masłem i czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem (głównie pieprzem, słony smak zawdzięczamy serowi).
Podaję z ugotowanym al'dente makaronem.
Podaję z ugotowanym al'dente makaronem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz