sobota, 21 maja 2016

Wieprzowina w stylu śródziemnomorskim

To danie "jemy" wszystkimi zmysłami: najpierw cieszy oko, później nozdrza a na końcu podniebienie. Przygotowane w ten sposób mięso jest dowodem na to, że wieprzowina wcale nie musi być nudna.



Składniki:
- pół kg szynki wieprzowej
- 250 g pomidorków cherry
- średnia cukinia
- główka czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 czerwone cebule
Marynata:
-  2 łyżki sosu sojowego (koniecznie kikkoman! jeżeli nie mamy sosu tej firmy, lepiej go pominąć, bo kiepski sos sojowy może zepsuć smak mięsa)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 posiekane ząbki czosnku
- zioła prowansalskie (sporo)
- papryka słodka w proszku
- pół łyżeczki chilli 
- sól, pieprz

Przygotowanie mięsa najlepiej zacząć dzień wcześniej. Szynkę kroimy w plastry, składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na całą noc.

Cebulę kroimy w piórka, cukinię w grube półplasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mięsa, następnie cebulę i cukinię. Na wierzchu kładziemy gałązki pomidorków, przekrojoną na pół główkę czosnku i świeżą bazylię, posypujemy wszystko solą i pieprzem, spryskujemy oliwą. 
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 1,5h (w zależności od grubości plastrów mięsa).
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design