To danie "jemy" wszystkimi zmysłami: najpierw cieszy oko, później nozdrza a na końcu podniebienie. Przygotowane w ten sposób mięso jest dowodem na to, że wieprzowina wcale nie musi być nudna.
Składniki:
- pół kg szynki wieprzowej
- 250 g pomidorków cherry
- średnia cukinia
- główka czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 czerwone cebule
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego (koniecznie kikkoman! jeżeli nie mamy sosu tej firmy, lepiej go pominąć, bo kiepski sos sojowy może zepsuć smak mięsa)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 posiekane ząbki czosnku
- zioła prowansalskie (sporo)
- papryka słodka w proszku
- pół łyżeczki chilli
- sól, pieprz
Przygotowanie mięsa najlepiej zacząć dzień wcześniej. Szynkę kroimy w plastry, składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na całą noc.
Cebulę kroimy w piórka, cukinię w grube półplasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mięsa, następnie cebulę i cukinię. Na wierzchu kładziemy gałązki pomidorków, przekrojoną na pół główkę czosnku i świeżą bazylię, posypujemy wszystko solą i pieprzem, spryskujemy oliwą.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 1,5h (w zależności od grubości plastrów mięsa).
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz