Idealny dodatek do WSZYSTKIEGO! Do tosta, do burgera, do chleba z masłem, do naleśnika, do sera, do wędliny, do śledzia nawet!
Trzeba się trochę nastać nad patelnią, bo nie jest to piętnastominutowa sprawa niestety. Ale efekt wszystko wynagradza.
Składniki:
- 2 kg cebuli
- dwie łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki cukru
- oliwa do smażenia
Cebulę obieram, kroję w piórka i wrzucam na rozgrzaną w głębokiej patelni oliwę.
Czekam aż cała cebula się zeszkli i dodaję cukier, sól i pieprz.
Zmniejszam ogień do minimum i smażę cebulę często mieszając do momentu aż zacznie zmieniać kolor (może zająć to nawet godzinę, dwie). Następnie dodaję ocet balsamiczny i smażę jeszcze 20 minut do uzyskania złotego koloru i konsystencji konfitury. W razie potrzeby na koniec dosalam.
Smacznego <3
0 komentarze:
Prześlij komentarz