poniedziałek, 21 listopada 2016

jajko zapiekane w bułce - najlepsze

Kiedy myślałam, że wszystkie najlepsze śniadania już w życiu zrobiłam, ktoś z Góry postanowił sprowadzić mnie na ziemię.
Uwaga! Nie pomijajcie masła czosnkowego, bo jest w przepisie najważniejsze! Masło jest istnym nośnikiem smaku. Zawsze. Już lepiej pominąć bułkę lub jajko :) Pamiętajmy, że to śniadanie i będziemy mieli cały dzień na spalenie spożytych kalorii, w dowolny - ulubiony sposób. A po takim śniadaniu udany dzień gwarantowany. W razie czego można składać reklamacje :)

Składniki: (podaję na 2 bułki)
- 2 dowolne, ulubione bułki
- 2 jajka
- 2 plasterki wędliny (u mnie serrano)
- szczypiorek
- 2 łyżki sera cheddar
masło czosnkowe:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli ziołowej
- szczypta pieprzu

Masło mieszam z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiam na bok.
Odkrajam wierzch bułki (w miarę jak najwyżej, aby powstała z niej miseczka była głęboka). Środek bułki wykrajam (nie wyrzucam!! np. odkładam do wyschnięcia i robię bułkę tartą).
Wydrążone bułki smaruję w środku masłem, układam wędlinę, tak by szczelnie wyścielić bułkę, następnie wbijam jajko. Na wierzch kładę jeszcze kawałek masła i posypuję serem oraz szczypiorkiem.
Zapiekam w w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10 minut ( do ścięcia się białka).

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design