Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 2 filety ulubionej ryby
- 1 brokuł
- 1 serek topiony w kiełbasce
- jajko + żółtko
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- dwie łyżki soku z cytryny
Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, przekładam z powrotem do garnka i rozgniatam widelcem. Dodaję czosnek, sól, pieprz i serek topiony. Mieszam na gładką masę i odstawiam do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodaję jajko i ponownie dokładnie mieszam.
Rozwijam mocno schłodzone ciasto francuskie, na środku rozsmarowuję masę brokułową (tylko tyle, aby ułożyć na niej filety, wszystkie boki dookoła pozostawiam nieposmarowane) układam filety mocno odsączone z wody, posypuję solą, pieprzem i skraplam sokiem z cytryny. Boki ciasta zakładam do środka, tak aby zakryć całą rybę i smaruję rozkłóconym żółtkiem.
Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Smacznego <3
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania i oczywiście również często staram się je jeść. Muszę przyznać, że całkiem niedawno miałam okazję spróbować przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/mix-zdrowia-z-lososiem-mowi-wedzonym-na-zimno-z-komosa/ który jak dla mnie jest zdecydowanie na pierwszym miejscu.
OdpowiedzUsuń