niedziela, 13 listopada 2016

Czarny makaron z małżami i prosciutto

Jedno słowo: ULUBIONE!

Składniki:
- 250 g małży
- 100 g Prosciutto
- 100 g Parmezanu
- 200 ml śmietanki 30%
- pęczek pietruszki
- łyżka sosu rybnego
- łyżka sosu ostrygowego
- 4 ząbki czosnku
- średnia cebula
- łyżka masła do smażenia
- pieprz czarny, sól w razie potrzeby
- makaron z sepią

1. Makaron gotuję w osolonej wodzie.

2. W rondlu rozpuszczam masło, dodaje posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodaję małże, sos rybny i ostrygowy, zmiejszam ogień i duszę pod przykryciem od 10 minut.

4. Tłusty kołnierz z Prosciutto odkrajam, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje.

5. Do sosu dodaję wcześniej przygotowane małże, parmezan i pieprz. Gotuję Wszystko na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki i w razie potrzeby dodaję sól (parmezan i prosciutto oddadzą potrawie swój słony smak, dlatego nie każdy będzie potrzebował dodatkowego dosalania, ja zwykle jednak dodaję szczyptę)

6. Do gotowego sosu na patelnię dodaję makaron i dokładnie mieszam.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design