środa, 8 czerwca 2016

Lekka sałatka z surimi

Reaktywacja starej jak świat sałatki, którą każdy już w swojej kuchni z pewnością wypróbował. Zawsze przypominam sobie o niej latem, kiedy poszukuję orzeźwiających, lekkich smaków. Pycha <3


Składniki:
- opakowanie makaronu ryżowego
- 200 g paluszków surimi
- pęczek koperku
- puszka kukurydzy
- duży ogórek szklarniowy
sos:
- duży jogurt naturalny
- pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, czosnek granulowany i przyprawa tzatzyki wg uznania

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze pasma (makaron jest na tyle elastyczny że niemal niemożliwe jest połamać go na surowo).
paluszki surimi kroimy na cząstki, kukurydzę odsączamy z wody, ogórka kroimy w kostkę.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Składniki sosu dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
Sałatka jest najlepsza, kiedy postoi w lodówce co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły :)

Smacznego!

1 komentarze:

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design