niedziela, 21 sierpnia 2016

jajka zapiekane z pomidorach z łososiem i serem wędzonym

Kolejne leniwe, niedzielne śniadanie zaliczone. Idealne latem, lekkie i orzeźwiające, kiedy pomidory są najsłodsze, najdorodniejsze i najczerwieńsze (lub najżółtsze). Możecie użyć ulubionych dodatków, u mnie dziś z wędzoną nutą- wędzony łosoś i ser zwieńczone garścią szczypioru. Cudowne połączenie.


Celowo nie podaję proporcji, zróbcie tyle, ile macie porannych głodomorów :)

Składniki:
- dorodne pomidory
- jajka ( tyle ile pomidorów)
- kawałeczki wędzonego łososia
- starty ser wędzony
- szczypior
- sól czosnkowa
- pieprz
- zioła prowansalskie

Pomidory wydrążam, usuwam gniazda nasienne, przecieram ręcznikiem papierowym. Posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na dno wsypuję odrobinę sera, następnie wbijam jajko i dookoła układam kawałki łososia. Znów posypuję serem i solą czosnkową oraz pieprzem. 
Zapiekam ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Przed podaniem posypuję szczypiorkiem.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design