poniedziałek, 15 sierpnia 2016

PomidoLove, czyli pikantny dżem z pomidorów

Cudowne odkrycie! Zakochałam się w tym dżemie, a w zasadzie sosie z pomidorów - nie ważne jakiego użyję określenia - smak zachwyca. Jest idealnie zbilansowany- odrobinę słodki na początku, pikantny i miło rozgrzewający przełyk na końcu. Charakteru i specyficznego smaku nadaje ocet balsamiczny i imbir. 
A wszystko dzięki temu, że miałam sporą nadwyżkę pomidorów ze wsi i chciałam uratować je przed zmarnowaniem. Muszę przyznać, że najlepsze cudeńka wychodzą mi podczas prób uchronienia moich zapasów przed haniebnym wyrzuceniem do kosza. Dlatego apeluję i do Was - nie wyrzucajcie żywności !!! Ze wszystkiego da się wyczarować takie perełki, że nie macie pojęcia. Wystarczy uruchomić odrobinę wyobraźni lub poszukać inspiracji w sieci (najlepiej na cook&love :D)
Do swojego dżemu użyłam chilli w proszku, dlatego że robiłam zakupy na szybko i nigdzie nie mogłam dostać świeżej papryczki. Ale zachęcam do użycia chilli świeżego - będzie jeszcze pyszniej (aż boję się myśleć, że może być JESZCZE lepiej!).

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml octu balsamicznego*
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- papryczka chilli wg własnego uznania
- łyżka oliwy

* podałam ilość octu, cukru, imbiru i soli jaką ja użyłam, należy się jednak kierować głównie własnymi preferencjami smakowymi. Dodaj najpierw część sugerowanych przeze mnie proporcji, pod koniec gotowania spróbuj ponownie i dodaj więcej (pomidory będą się redukować, więc smak będzie się zmieniał)

Czosnek i cebulę drobno siekam i szklę na łyżce oliwy. 
Pomidory parzę we wrzątku, obieram ze skóry i kroję w drobną kostkę. Dodaję do cebuli i czosnku. Przyprawiam solą, cukrem, chilli, octem i imbirem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję mieszając od czasu do czasu aż pomidory będą miały konsystencję dżemu ( u mnie trwało to ponad godzinę). W razie potrzeby na koniec przyprawiam ponownie wg uznania.

Smacznego <3

2 komentarze:

  1. Czy ocet balsamiczny jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadaje naprawdę niepowtarzalnego smaku i według mnie odgrywa bardzo ważną rolę- dlatego zachęcam aby go użyć. Ale Bez dodatku octu balsamicznego także z pewnością będzie pyszny, tylko odrobinę inny w smaku

      Usuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design