U mnie z mięsem wieprzowym, ale śmiało można użyć wołowiny, lub mięsa z indyka- będzie bardziej fit. Farsz jest soczysty i pełen smaku, a takie cukinie z powodzeniem można odgrzać następnego dnia- są wtedy nawet lepsze.
Składniki:
- 3 nieduże cukinie
- 300 g mięsa mielonego
- pęczek natki pietruszki
- duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
- 50 g mozzarelli
- oliwa do smażenia
Cukinie przekrajam na pół i łyżeczką wydrążam środek (pozostawiając po ok centymetrze z każdej strony). Wydrążone cukinie solę i odstawiam na bok. Miąższ ze środka cukinii zachowuję! Za chwilę nam się przyda.
Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oliwie. Do cebuli i czosnku dodaję rozdrobniony miąższ z cukinii i smażę aż cła woda odparuje. Na koniec solę i dokładnie mieszam, odstawiam na chwilę do wystudzenia, aby nie poparzyć się wyrabiając farsz.
Mięso oraz składniki z patelni przekładam do miski, dodaję musztardę, kawałeczki mozzarelli, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiam wszystko na gładką masę.
Wracam do wydrążonych cukinii: jeżeli pod wpływem soli wyszła z nich woda, osuszam je ręcznikiem papierowym. Do środka nakładam farsz.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (cukinie powinny zmięknąć, jeżeli nie, należy wydłużyć czas o kolejne 5 minut)
Smacznego <3
Bardzo lubię to danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuń