To danie, które moja mama robiła w domu odkąd pamiętam. I robi je nadal :) Zazwyczaj jadamy je jako samodzielne danie ze szklanką zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru. Tanie, nieskomplikowane, (wręcz banalne), całkiem szybkie, a jak cieszy podniebienie! Idealne na lato, koperek i kefir pysznie orzeźwiają.
Składniki(celowo nie podaję proporcji, zależeć będą od ilości osób i ich apetytu, a także preferencji smakowych):
- ziemniaki (najlepiej niezbyt duże)
- cebula
- pieprz ziołowy, sól, koperek
- olej do smażenia
Do podania:
- jogurt naturalny
Cebulę obieram i kroję w piórka, lekko szklę na oleju.
Ziemniaki obieram, kroję w dość cienkie plasterki (ok. 5 mm), dodaję na patelnię. Przykrywam i duszę na małym ogniu co jakiś czas mieszając (niezbyt często- niektóre ziemniaki powinny się zarumienić). Gdy ziemniaki są już miękkie przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, posypuję koperkiem.
Smacznego <3
0 komentarze:
Prześlij komentarz