niedziela, 24 lipca 2016

Szpinakowy omlet z fetą


Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- ser feta (wg uznania)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżka masła do smażenia
- łyżeczka mąki
- 2-3 łyżki mleka

Cebulę i czosnek siekam, szklę na maśle. Dodaję zamrożony szpinak, przykrywam i duszę od czasu do czasu mieszając. Przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Jajka, mleko i mąkę dokładnie roztrzepuję w misce, tak aby nie było żadnych grudek, a masa była dobrze napowietrzona. Wylewam na patelnie i mieszam ze szpinakiem. Jajka powinny zacząć się ścinać- wtedy posypuję omlet fetą, przykrywam patelnię i zmniejszam ogień. Od czasu do czasu podważam brzegi omletu aby nieścięta jeszcze masa wpłynęła pod spód. Jeżeli posiadasz patelnię bez plastikowych rączek, która nie jest teflonowa- dobrze jest dopiec omlet w piekarniku przez 2-3 minuty.
Jeżeli takiej patelni nie posiadasz- omlet spokojnie się zetnie i bez tego, trzeba tylko więcej cierpliwości :)
Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design