niedziela, 31 lipca 2016

Spaghetti carbonara

Rozpusta- tak, to dobre słowo. Milion kalorii, ale co z tego? Przecież jest taki pyszny! Tak samo jak jedna sałatka nie odchudzi, tak od jednej carbonary nie  przytyjemy :D


Składniki(na porcję dla 3 osób):
- 250 g makaronu spaghetti
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g śmietany 30%* 
- 2 jajka
- 100 g parmezanu/ pecorino/ grana padano
- sól, pieprz
- opcjonalnie: ulubione zioła- u mnie świeże oregano

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Nie za wcześnie, ponieważ w momencie włożenia go na patelnie powinien być gorący. Dlatego też nie należy przelewać go zimną wodą.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na złoty kolor. Zdjąć z patelni pozostawiając wytopiony tłuszcz. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. 
W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami, większością sera, szczyptą soli, dużą ilością pieprzu i ewentualnymi ziołami. Należy uważać z solą ponieważ zarówno boczek jak i ser są słone. 
Gdy cebula będzie gotowa, na patelnię wraca boczek i gorący makaron. Smażyć wszystko razem ok. minuty, zmniejszyć ogień do minimum i wlać masę jajeczną cały czas energicznie mieszając. W tym momencie należy bardzo uważać, aby jajka się nie ścięły. Przed wlaniem masy jajecznej można nawet całkowicie wyłączyć gaz, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji dzięki gorącemu makaronowi. 
Posypać resztą sera. 
Smacznego <3
*prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki, ale mnie i wielu osobom które znam dużo bardziej smakuje z tą niewielką jej ilością - lojalnie uprzedzam ;) jeżeli macie ochotę na prawdziwą włoską carbonarę możecie ja pominąć. 

1 komentarze:

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design