środa, 13 lipca 2016

Pstrągi z masłem koperkowym pieczone na ziemniakach

Długo pstrągi czekały na swoje wejście na bloga. Całkiem o nich zapomniałam- nie wiem dlaczego, bo były przepyszne. Mimo, że na blogu są już dwa przepisy na pieczonego pstrąga, to ten zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu. Może z miłości do ziemniaków? :)


Składniki:
- 2 pstrągi tęczowe
- 7 niewielkich ziemniaków
- duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz, oliwa z oliwek, tymianek

Ziemniaki obieram, kroję na plasterki, wkładam do naczynia żaroodpornego, dodaję 2 łyżki oliwy, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
W tym czasie myję pstrągi, w razie potrzeby oczyszczam z łusek. Nacieram go z każdej strony (także, a nawet przede wszystkim w środku)solą i pieprzem, polewam sokiem z cytryny.
Masło mieszam z posiekanym koperkiem, wkładam do każdej z ryb. 
Gdy ziemniaki są już miękkie układam na nich pstrągi i piekę jeszcze 10-15 minut.

Smacznego<3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design