Rozgrzewająca, aromatyczna zupa wprost idealna na zimowe dni. Do tego jest dobrą alternatywą kiedy wiemy, że w najbliższych dniach nie będziemy mieli zbyt dużo czasu na gotowanie. Taka zupa to pełnowartościowy obiad dzięki temu, że dodamy do niej solidną porcję mięsa z indyka, na którym przygotujemy bulion.
Składniki:
- szyja z indyka
- marchewka
- pietruszka
- spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- małe opakowanie śmietany 12%
- natka pietruszki
- sól, pieprz czarny mielony, maggi, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, 2 kostki rosołowe
- ok 10 średnich, suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
Przygotowywanie zupy należy rozpocząć przynajmniej 6 godzin wcześniej, od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody (takiej, by pokryła wszystkie grzyby). Grzyby do namoczenia można zostawić również na całą noc.
Na suchej patelni smażyć pokrojoną w dużą kostkę cebulę, aż się bardzo mocno zarumieni. Posiekać czosnek, pietruszkę i marchew pokroić w plasterki, lekko odciśnięte grzyby pokroić w dużą kostkę.
Do dużego garnka wlać 3 litry wody, włożyć indyka, grzyby, cebulę z patelni, czosnek, kostki rosołowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liście laurowe. wlać połowę wody, w której moczyły się grzyby. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok godzinę.
Gdy mięso z indyka jest już miękkie wyjąć szyję, a do garnka włożyć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Obrać szyję z mięsa i również włożyć do garnka. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde dodać śmietanę, sól, pieprz mielony i maggi. Gotować jeszcze chwilę do pożądanej miękkości ziemniaków, na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz