piątek, 12 lutego 2016
Łopatka pieczona na kanapki.
Składniki:
- kilogram łopatki wieprzowej
- rękaw do pieczenia
Marynata:
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
- łyżka oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki gorczycy
- kilka ziaren kolendry
- łyżeczka majeranku
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
Łopatkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać, natrzeć nią mięso, włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zostawić minimum na noc w lodówce.
mięso wyjąć z lodówki godzinę przed planowanym pieczeniem, rozgrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć mięso do rękawa i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć grzanie do 15 stopni i piec jeszcze godzinę.
Po upływie czasu wyłączyć piekarnik i zostawić tam mięso do ostygnięcia. Dzięki temu będzie bardziej soczyste.
Etykiety:
domowe wędliny,
łopatka,
wieprzowina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo dobra łopatka na kanapki
OdpowiedzUsuńNapewno tylko 15 stopni?
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńCzy ino góra dół?
OdpowiedzUsuń