piątek, 19 lutego 2016

Odchudzone spaghetti bolognese

Spaghetti każdy lubi, niestety większość osób które znam robi je z proszku, lub gotowego sosu ze słoika. Zrobienie prawdziwego spaghetti, bez chemicznych dodatków i w dodatku w wersji odchudzonej zajmie niewiele więcej czasu.

Składniki:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- pół kg mięsa mielonego z indyka
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki buliony warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej)
- oliwa z oliwek do smażenia 
- przyprawa kuchni włoskiej, lub zioła: oregano, bazylia, cząber, tymianek
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone i smażyć na bardzo mocnym ogniu aż przestanie być surowe. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień, na patelnie dodać pomidory, bulion, posiekany czosnek, cukier i przyprawę włoską lub nasze zioła. Sos pozostawić na patelni do momentu kiedy się zredukuje i otrzymamy odpowiednią, gęstą konsystencję. Na koniec można dodać więcej soli, pieprzu lub ziół, w zależności od upodobań :)
Podawać z makaronem spaghetti- jeżeli chcemy aby posiłek był "odchudzony" użyjmy makaronu pełnoziarnistego. Posypać startym parmezanem i gotowe!

2 komentarze:

  1. Po co bulion ? A cebule szklimy z czosnkiem. Ja robie tak cebula czosnek szklimy zlewam oliwe z garnka dodaje puszke pom lub dwie i dusze pod przykryciem. W miedzy czasie smaże mieso i wrzucam do pomidorów starając sie nie wlewać tłuszczu z miesa i dalej dusze z 5-7min pozniej bazylia oregano łyżke keczupu i troche koncentratu pom. Zeby bylo wiecej sosu dolewam wody zanim dodam koncentrat. I to jest prawdziwy sos sphagetti.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. równie dobrze mogłabym zapytać po co w spaghetti ketchup czy koncentrat :) ale tego nie zrobię, bo ile głów tyle pomysłów. Uważam, że pomidory mają wystarczająco dużo pomidorów w sobie i nie trzeba ich ulepszać w ten sposób. Bulion dodaję właśnie zamiast wody, jest bardziej aromatyczny i ma więcej smaku. Dla leniwych może być woda. A jeżeli już się pouczamy: spaghetti to rodzaj makaronu, nie sosu :)

      Usuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design