Mój numer jeden wśród śniadań! Jajko z płynnym żółtkiem i awokado to połączenie idealne.
Do smażenia najlepiej sprawdzi się olej kokosowy, ponieważ się nie przypala i jest bardzo zdrowy lub masło, KONIECZNIE klarowane.
Składniki:
- kromka chleba razowego
- jajko
- 1/4 awokado, kilka listków szpinaku baby
- łyżeczka oleju kokosowego/ masła klarowanego
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać olej/masło. Położyć kromkę chleba, ostrożnie wbić na nią jajko, tak aby żółtko pozostało na chlebie, białko może delikatnie spłynąć, to w niczym nie przeszkadza. Awokado pokrojone w cienkie paski delikatnie ułożyć na jajku (opcjonalnie szpinak), doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i maksymalnie zmniejszyć ogień. Gdy białko się zetnie grzanki są gotowe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz