czwartek, 4 lutego 2016

Grzanka z pesto i grillowanym kurczakiem

Bardzo szybka przekąska, pod warunkiem, że mamy już gotowe pesto. A nawet jeśli nie, to wystarczy poświęcić kilka minut więcej, wrzucić składniki do blendera i pesto zrobi się samo :) Poniżej podaję przepis na pesto, które wystarczy na ok 5-7 kanapek, w zależności jaką warstwę będziemy smarować :)



Składniki:

Pesto:
- dwie pełne garści rukoli (ok. 100 g)
- 60 g orzechów nerkowca/ pistacji/ ziemnych lub piniowych
- ząbek czosnku
- łyżka startego, długo dojrzewającego sera (np. parmezan, pecorino)
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku

Grzanki:
- pieczywo tostowe pełnoziarniste
- pomidor
- pierś z kurczaka
- czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Oczyszczony, pokrojony w plasterki filet zamarynować w posiekanym czosnku i pozostałych przyprawach. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. 

W tym czasie robimy pesto i przygotowujemy pozostałe składniki.

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i blendować do momentu uzyskania pasty.
Drobno posiekać pomidora.
Filet położyć na rozgrzaną patelnię grillową, lub grilla elektrycznego. Grillować po 2 minuty z każdej strony, następnie na grilla/patelnię położyć kromki chleba i grillować do uzyskania pożądanej chrupkości.
Gotowy chleb smarować pesto, ułożyć posiekane pomidory, a następnie kurczaka. Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design